КИНОА / БЯЛА

КИНОА / БЯЛА

По време на завладяването на Южна Америка испанските колонизатори с насмешка наричали киноата "храна за индианци", а впоследствие унищожили индианските ниви с киноа и забранили отглеждането. Те обаче така и не разбрали, че инките тайно били продължили да отглеждат киноа по почти недостъпните високи части на Андите, където колонизатори не стъпвали, между другото и поради изключително редкия, тежък за дишане въздух (Характерно за растението е, че то може да расте при всякакви условия и на всякаква почва).

Така киноата изпаднала за дълго време в забвение, за да бъде преоткрита през 70-те години на 20 век. Киноата е горещо препоръчвана за консумация поради състава си. Тя е за предпочитане не само пред пшеницата, но и пред ориза, защото малкото въглехидрати, които съдържа, се усвояват от организма бавно и постепенно и така не причиняват напълняване. Тя не съдържа глутени, а има много важни за организма вещества като желязо, калций, големи количества от витамини B и Е, както и много други полезни витамини и минерали.

Затова Организацията на обединените нации е обявила 2013 г. за Международна година на киноата, а самата киноа – за супер храна.

Киноа е била от голямо значение в диетата на предколумбовите цивилизации на Андите, отстъпвайки по важност единствено на картофите и следвана по значение от царевицата.
В съвременната епоха киноа се цени особено заради хранителната си стойност, като съдържанието на протеини е много високо (14% от масата), макар и не по-високо от повечето бобови растения.

Хранителните оценки на киноа показват, че тя е източник на пълноценен протеин. Освен това, тя е добър източник на фибри и фосфор, както и с високо съдържание на магнезий и желязо.

Киноа е източник и на калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата.

Киноа е без глутен и е лесна за усвояване и не позволява напълняване.

 

Енергийна стойност на 100 g : 

Енергия1611/382KJ/kcal
Мазнини:6,10g/100g
от които наситени мастни киселини:0.70g/100g
Въглехидрати:64,20g/100g
от които захари:0.0g/100g
Протеини:14.10g/100g
Сол:0.013g/100g

Напишете отзив

Бележка: Коментарът Ви ще бъде видим след одобрение от наш администратор.
    Лош           Добър

КИНОА / БЯЛА

  • разгледан: 1111
  • Производители ЕЛИТ
  • Код на продукта: PQ-005
  • Наличност: В наличност
0бр. поръчки на този продукт
  • 2.79лв.

Посочената цена е за 100гр.